Ανατολή Φθιώτιδος

Η Ανατολή Φθιώτιδος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πάνω στα καταπράσινα βουνά των Βαρδουσίων. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και βλέπει προς την Οίτη και την Γκιώνα. Ανήκει στο δήμο Μακρακώμης - Σπερχειάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων...



Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Είμαστε για τα πανηγύρια…

Αναρτήθηκε εδώ http://www.newsbeast.gr/society/arthro/183085/tsouhtera-prostima-tou-sdoe-se-paniguri/
το παρακάτω συμβάν-είδηση.
«Τσουχτερά πρόστιμα του ΣΔΟΕ σε πανηγύρι
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011, 21:19
Σκεφτείτε το ξανά αν θέλετε να κάνετε παραγγελιά σε οργανοπαίχτες!
Τα γλέντια τους βγήκαν ξινά όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ βρέθηκε σε πανηγύρι στην Καλαμπάκα και μοίρασε πρόστιμα! Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αντέδρασαν όταν είδαν πολίτες να κολλάνε στο μέτωπο των οργανοπαιχτών χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ προκειμένου να ακούσουν την παραγγελιά τους.
Τα πρόστιμα μοιράστηκαν με την κατηγορία της διακίνησης μαύρου χρήματος!»


Ειλικρινά αισθανθήκαμε μεγάλη ικανοποίηση αφού διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας προχωρά αργά αλλά με σταθερά και μεθοδικά βήματα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της (φημολογείται ότι η υπηρεσία αυτή στα πλαίσια μείωσης του κράτους θα υπαχθεί σύντομα στο Υπουργείο Πολιτισμού) στη δραστική σύλληψη της φοροδιαφυγής και στην πάταξη του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας, η οποία ιδιαίτερα στην περιφέρεια έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις…
Γιατί πράγματι υπάρχουν σωρεία πράξεων που ενεργούνται από όλους καθημερινά, κατά συνήθεια και κατ’ έθιμο, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να αντιλαμβάνεται ότι με τις πράξεις του συμβάλλει στο να διογκώνεται το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, άρα, και στη διόγκωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του κράτους, το οποίο στη συνέχεια είναι αναγκασμένο να δανείζεται, το δημόσιο χρέος να αυξάνεται, κ.λ.π., ενώ από την άλλη κάποιοι συμπολίτες μας έτσι ζουν σε βάρος των υπολοίπων, αποφεύγοντας να συμβάλλουν στα φορολογικά βάρη…
Τα πανηγύρια … είναι ένα κλασσικό παράδειγμα μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής, αλλά και ένα κλασσικό παράδειγμα, που ίσως θα πρέπει να συνυπολογίσει η ΕΛΛΣΤΑΤ στον υπολογισμό του Δημοσίου χρέους και στα άλλα δημοσιονομικά στοιχεία που εξετάζει, αφού στο ΑΕΠ θα συμπεριληφθεί και ένα μεγάλο μέρος της μαύρης οικονομίας…

Βέβαια για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι αυτοί, ιδιαίτερα στα πανηγύρια, θα πρέπει κατά την ταπεινή μας άποψη οι έλεγχοι να επικεντρωθούν και στα εξής σημεία :
1. Να ελέγχονται το πλήθος των δήθεν κερασμάτων (δεν υπάρχει αναφορά στη φορολογική νομοθεσία για "κέρασμα") και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά τους σε "παραγγελίες" όπως π.χ. «στείλε δυο καφάσια μπύρες στο τραπέζι τάδε», «δυο κιλά κρασί στο τραπέζι τάδε», «δυο κιλά ψητό στο τραπέζι τάδε» και κάθε άλλη παραγγελία, αφού τόσο ο δωρητής όσο και λήπτης διαπράττουν το αδίκημα της φοροδιαφυγής και επιπλέον ο δωρητής πιθανόν να μην έχει δυνατότητα να δικαιολογήσει τα εισοδήματά του (π.χ. δηλώνει άνεργος, μικροσυνταξιούχος κ.ά.)
2. Να ελέγχουν αν οι οργανοπαίκτες είχαν παραστατικά μεταφοράς των κλαρίνων.
3. Να ελέγχουν αν οι οργανοπαίκτες και οι αοιδοί υποβάλλουν φορολογική δήλωση, αν είναι εγγεγραμμένοι σε επιμελητήριο ή άλλη επαγγελματική ένωση, αν είναι ασφαλισμένοι, αν έχει κατατεθεί η σύμβαση εργασίας κάποιων απ’ αυτούς στην οικεία Δ.Ο.Υ., κ.λ.π.
4. Αν έχουν πληρωθεί τα δικαιώματα υπέρ της ΑΕΠΙ (πνευματικά δικαιώματα).
5. Να ελέγχουν συγκεκριμένα, αν κατά την «παραγγελιά» που αποτελεί μια σύμβαση ιδιωτικής μίσθωσης της ορχήστρας και των μηχανημάτων της, ο υπεύθυνος της ορχήστρας, εξέδωσε πριν την εκτέλεση της «παραγγελιάς» το νόμιμο φορολογικό παραστατικό με το ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, Δ.Ο.Υ. εισοδήματος, λόγος πληρωμής (π.χ. «παραγγελιά) αυτού που δίνει την «παραγγελιά». Για το σκοπό αυτό, ο υπεύθυνος της ορχήστρας, υποχρεούται για να μη διακόπτεται η ροή του προγράμματος, να συνοδεύεται και από λογιστή που θα εκδίδει και καταχωρεί αυθωρεί και παραχρήμα τα νόμιμα παραστατικά.
6. Να μη δέχονται ως επαρκή και νόμιμη τη δικαιολογία ορισμένων ότι οι «παραγγελιές» έγιναν από ανθρώπους που ήταν ντίρλα στο μεθύσι και άρα δεν είχαν δικαιοπρακτική συνείδηση.

Είναι βέβαιο ότι αν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι παραπάνω «ιδέες», τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι … τεράστια. Υπάρχουν περίπου 30.000 οικισμοί στη χώρα, που ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο διοργανώνουν πανηγύρια. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (μνημόνιο-2) που συζητήθηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα της φοροδιαφυγής στα πανηγύρια, σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αποτέλεσε ιδιαίτερο θέμα … Κάποιοι από τους μετέχοντες Υπουργούς υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να γίνονται μονοσήμαντοι έλεγχοι στα τουριστικά νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και τα παρόμοια) και να αφήνεται στο απυρόβλητο η επαρχία… Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι αν συνεχιστούν οι έλεγχοι στα πανηγύρια, δεν θα μπορούν να πάνε ούτε στο χωριό τους… Κάποιοι άλλοι είπαν ότι η δημοτική μουσική δεν προβάλλει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της χώρας και ότι δημιουργεί εθνικές εμμονές, αφού από την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν αυτό που κράταγε ζωντανούς στη εθνική ιδέα και μονιασμένους τους Έλληνες.
Κανείς δεν είπε ότι είμαστε για τα πανηγύρια και ότι η μύγα δεν έχει άλλο ξύγκι και ότι το ξύγκι, το πολύ ξύγκι, το λίπος δηλαδή, που προέρχεται από την «ανθυγιεινή διατροφή» το έχουν ολίγοι και εκλεκτοί, που απεχθάνονται την εμφάνισή τους στα πανηγύρια που διασκεδάζουν οι πολλοί…

1 σχόλιο:

m.s είπε...

Υπεροχο. Να αναρτηθεί στο opengov.gr
και διαυγεια.