Ανατολή Φθιώτιδος

Η Ανατολή Φθιώτιδος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πάνω στα καταπράσινα βουνά των Βαρδουσίων. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και βλέπει προς την Οίτη και την Γκιώνα. Ανήκει στο δήμο Μακρακώμης - Σπερχειάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων...Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011

Το ζευγάρι των αετών πάνω από την Ανατολή

Σχεδόν καθημερινά το ζευγάρι των αετών κοσμεί το ουρανό της Ανατολής. Ανεβαίνουν πολύ ψηλά και εφορμούν με μεγάλη ταχύτητα στο στόχο που εντοπίζουν.Προτιμούν τα φίδια και τις χελώνες αλλά και λαγούς και πέρδικες για την τροφή τους. Οι φωλιές τους έχουν εντοπιστεί σε πολλά δύσβατα μέρη κοντά στο χωριό και ο ζωτικός χώρος του ζευγαριού είναι μεταξύ Δάφνης Ανατολής και Μαρμάρων. Ο αετός των Βαρδουσίων καταγράφεται σαν μία ειδική κατηγορία αετών και είναι σχετικά μικρόσωμος.
Και κάποιες άλλες πληροφορίες.
Σε κάποια απομακρυσμένα σημεία του χωριού τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή του φέτος και κάποιος "μοναχικός λύκος" που προτιμά να επιτίθεται σε ανύποπτα σκυλιά που απομακρύνονται από το χωριό. Υπάρχουν μάλιστα και τα πρώτα θύματά του. Αυτό αναγκάζει αρκετούς που έχουν κυνηγητικά σκυλιά στο χωριό να τους βάζουν κατάλληλα περιλαίμια με καρφιά, ώστε να αποφεύγεται το μοιραίο.
Προς την πλευρά του "κούτσουρου" στα "Κολοκυθιώτικα" λειβάδια, κάποιοι ισχυρίζονται ότι παρατήρησαν κάποια ίχνη από την παρουσία αρκούδας (κόπρανα και πατημασιές). Και πέρσι άλλωστε υπήρχαν αντίστοιχες μαρτυρίες από την πλευρά κάποιων κατοίκων της Κολοκυθιάς. Χρειάζεται απλά κάποια μεγαλύτερη προσοχή και όχι πανικός ή άλλες ενέργειες ενάντια στην αφανιζόμενη αγριοπανίδα μας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: