Ανατολή Φθιώτιδος

Η Ανατολή Φθιώτιδος είναι ένα μικρό γραφικό χωριό πάνω στα καταπράσινα βουνά των Βαρδουσίων. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και βλέπει προς την Οίτη και την Γκιώνα. Ανήκει στο δήμο Μακρακώμης - Σπερχειάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων...



Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αναγνώστις Κορομπίλι

Ένα ιστορικό πρόσωπο της Ανατολής (Απάνω Χωμίριανης)




Ένας μεγάλος πρόγονος μου

     Ο λόγος το φέρνει να μιλήσω και γι’ αυτό, θέλω να γράψω την μυθιστορία ενός μακρινού προγόνου μου. Από έγγραφη αναφορά της 1ης Απριλίου του 1828, της επιστατοδημογεροντίας των Σαλώνων, που υπογράφουν ο Κωσταντής Καραμάνης και ο γραμματέας της επαρχίας Αναγνώστις Λατζαρής προκύπτει:
     Μεταξύ αυτών που εκλέγηκαν στο χωριό Καστριώτισσα, ως πληρε-
ξούσιοι των επαρχιών Νέων Πατρών (Πατρατζίκι) για την Τρίτη Εθνι-
κή Συνέλευση των Ελλήνων, ήταν και ο Αναγνώστις Κορομπίλι, από την Απάνω Χομίργιαννη.
     Ο Αναγνώστις Κορομπίλι είχε μέτριο ανάστημα. Το πρόσωπο του, στηριγμένο σ’ ένα κοντό λαιμό, ήταν πράος, αλλά γεμάτος ζωή και δραστηριότητα. Λιγομίλητος, μιλούσε με μελιχρότητα και πρόφερε τις λέξεις αργά και καθαρά. Έπαιρνε το λόγο πάντοτε τελευταίος και επιβαλλόταν με τη λογική διατύπωση της γνώμης του.
     Αργότερα ο Βαγγέλης Κοντογιάννης του εμπιστεύτηκε μια κλέ-φτικη ομάδα, η οποία όμως διαλύθηκε γρήγορα. Σε μια συμπλοκή με τους Τούρκους συνελήφθη και αυτοί τον έκλεισαν μέσα σ’ ένα κατώι, αφού του έδεσαν με χαλκάδες τα πόδια, για να μην μπορεί να φύγει.
     Όμως η φυλακή δεν μπόρεσε να τον κρατήσει. Την νύχτα έβγαλε την πόρτα από τους ρεζέδες, κατόρθωσε να ελευθερώσει το ένα του πόδι και το πρωί έφτασε στην Σπερχιάδα, όπου σε κάποιο χαλκάδικο έκοψε τις αλυσίδες που έσερνε όλη τη νύχτα.
     Αυτό το γεγονός ήταν καθοριστικό για την μετέπειτα ζωή του, γιατί ήταν αδύνατο να επιστρέψει πάλι στο χωριό του. Βγήκε στο βουνό Κλέφτης, όχι με την σύγχρονη έννοια, αλλά της εποχής του, περιφερό-
 ταν δε στα βουνά γύρω από τα χωριά και ζούσε με μικροληστείες.
     Κατά την παράδοση, σε μια μάχη με τους Τούρκους έξω από το χωριό Πύργος Υπάτης, στην θέση που από τότε ονομάστηκε Κορομπίλη, καθώς έσκυψε να βοηθήσει ένα συμπολεμιστή του, που τελικά ήταν νεκρός, του έπεσε ο σκούφος. Το αποτέλεσμα ήταν βλέποντας πάνω στο νεκρό τον σκούφο του, να δηλώσουν εκείνο για νεκρό. Το νέο διαδόθηκε γρήγορα και έφτασε στο χωριό του και στους δικούς του, που του έκαναν μάλιστα και μνημόσυνο.
     Μετά από λίγο καιρό ο Αναγνώστις Κορομπίλι πήγε στο χωριό του, αφού ενημέρωσε τους δικούς του ότι είναι ζωντανός, συνάντησε τον Πρόεδρο του χωριού για να ζητήσει τρόφιμα. Τον ρώτησε «αν έχουν κάποιο συγχωριανό στο βουνό να πολεμάει τους Τούρκους». Ο Πρόεδρος που δεν τον γνώρισε μετά από τόσα χρόνια που έλειπε, εξ άλλου ήξερε πως έχει σκοτωθεί, απάντησε «είχαμε κάποτε και εμείς ένα χαμένο κορμί». «αν τον έβλεπες θα τον γνώριζες;» ξαναρώτησε ο Κορομπίλι και ο Πρόεδρος απάντησε «αμ, πως δεν θα τον γνώριζα». Και τότε ο Αναγνώστις Κορομπίλι του είπε, ότι είναι εκείνος. Όταν κατάλαβε ο Πρόεδρος, ότι είχε μπροστά του τον Κορομπίλι τα γόνατα του λυγάνε από τον ψυχοταραγμό, λέγεται ότι από τον φόβο του, έπαθε συγκοπή και πέθανε.
     Παρακλάδι (απόγονος) του Αναγνώστι Κορομπίλι καταστάλαξε ύστερα από χρόνια στην Ρεντίνα. Ήταν λεβέντης και καλός άνθρωπος, αλλά εκείνα  τα χρόνια άμα δεν είχες κύκλο, συγγενείς και φίλους, δεν σε υπολόγιζαν οι άλλοι. Σιγά σιγά με τον καιρό τον αγάπησαν στο χωριό, αλλά και μερικοί τον στραβοκοίταζαν.
     Αφού πιάστηκε καλά και νοικοκυρεύτηκε, δημιουργήθηκε κατά παραφθορά το όνομα Κορομπίλης και το σόι το Κορομπιλέϊκο.


Ποιος χάρτης έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια;



Αυτός (αεροφωτογραφία του 2007 της Κτηματολόγιο Α.Ε.) ;



Ή αυτός (από μνήμης του Κώστα Μπενίση το 2001);




Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πόροι με άπορους και απορίες


Στα πολλά παράδοξα εισπρακτικά μέτρα που παίρνει, αλλάζει και ξαναπαίρνει κάθε λίγο η κυβέρνηση, ίσως η εκτίναξη του ΦΠΑ, από 13% σε 23%, στην εστίαση είναι το πιο ακατανόητο.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η αλεπού δεν πάει μόνο στο παζάρι...

έρχεται και στις αυλές.... Άμα δε γουργουρίζει το στομάχι της; Δε λέει όχι στα κουλουράκια...

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Διατριβή για την τουριστική ανάπτυξη των Βαρδουσίων



ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
MSC. ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΥ
ΠΑΤΡΑ

Σελ. 356-358

6.3 Οικοτουριστική ανάπτυξη. Μέλλον ή απειλή για το συγκρότημα;
Στα πλαίσια των οικοτουριστικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουμε όλες τις
δραστηριότητες που σχετίζονται με την φύση και έχουν σαν στόχο την αναψυχή και
την ευχαρίστηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η απλή επίσκεψη στα γύρω χωριά ή
στα βουνά με τετρακίνητα οχήματα, η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ορεινή
ποδηλασία, ακόμη και το κυνήγι.
Όλες αυτές, ασκούνται σήμερα στο ορεινό συγκρότημα των Βαρδουσίων, το
οποίο αποτελεί για τις παραπάνω δραστηριότητες ένα ιδανικό προορισμό.


Ανατολή Γενάρης 1947.



Ο Εμφύλιος μαίνεται. Τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αποτελούν θέατρο σκληρών συγκρούσεων στον αδελφοκτόνο πόλεμο. Το κείμενο που παραθέτουμε, εξαιρετικά παραστατικό για την Ανατολή, είναι απόσπασμα από τη μαρτυρία – άρθρο κάποιου που τα έζησε ως μαχητής, του Κώστα Πεντεδέκα. Σε ορισμένους που έζησαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής, θα έρθουν πολλές εικόνες στη μνήμη τους. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες γραπτές μαρτυρίες και αναφορές της περιόδου εκείνης για την Ανατολή.

Σχέδιο και επιτυχία του ΚΩΣΤΑ ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ

«….Για το σκοπό αυτό κινήθηκε το τμήμα προς το χωριό Ανατολή, πρώτο σταθμό. Ο καιρός ήταν πολύ κακός. Ανέβηκαν την ανηφόρα μέσα στο δάσος με πολύ χιόνι κι ώσπου να περάσουν το άδεντρο οροπέδιο, υπέφεραν από το δυνατό βοριά. Εφτασαν στο χωριό ξεπαγιασμένοι. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά προς την ανατολική πλευρά ενός υψώματος και αραιοκατοικημένο. Οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν στη χειμωνιάτικη νύχτα, όπως κοιμόντουσαν δίπλα στα τζάκια τους. Πετάχτηκαν επάνω πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους νυχτερινούς επισκέπτες. Έτρεξαν να φέρουν ξύλα για τη φωτιά να ζεσταθεί περισσότερο το μικρό τους χειμωνιάτικο δωμάτιο. Δίψαγαν για νέα κι όλο ρωτούσαν για την εξέλιξη της κατάστασης και γύρω τους και γενικά. Έδειχναν ευχαριστημένοι από το διώξιμο των παρακρατικών συμμοριών και στεναχωρήθηκαν όταν είδαν ότι έφευγε πάλι το τμήμα την επόμενη. Η νυχτερινή αναστάτωση ήταν μια ευχάριστη νότα γι' αυτούς μέσα στη χειμωνιάτικη μοναξιά τους.
Η επόμενη διανυκτέρευση έγινε στο χωριό Μαυρολιθάρι που είναι μεγαλύτερο σε πληθυσμό και τα σπίτια πιο κοντά το ένα στο άλλο, όλα, όμως, καμένα απ' τους Γερμανούς κατακτητές. ….»


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Τα νυχτοπερπατήματα της αλεπούς...




Ζει στην Ανατολή. Επισκέπεται κάθε νύχτα τις αυλές των σπιτιών. Προτιμά τα μεζεδάκια, φοβάται τα σκυλιά, αλλά καταφέρνει πάντα να τους ξεφεύγει... Επιλέγει τις καλές παρέες και είναι πρόθυμη να φωτογραφηθεί αν της ικανοποιούν τις ορέξεις της....